Ik zoek een beleggingsadviseur punt com
Jouw beleggingsadviseur
Op een spaarrekening haal je geen rendement, dus lokt het beleggen. Maar waarin? Met hoeveel risico? Welk beoogt rendement? En… niet onbelangrijk: met welk spaardoel.
Elke belegger is anders. Wie zijn geld belegt om er later een appeltje voor de dorst aan over te houden, maakt andere afwegingen dan iemand die snel en makkelijk geld wil verdienen. De belegger die alles weet over bepaalde sectoren tegenover de belegger die juist kiest voor spreiding. De belegger die een gokje durft te wagen tegenover de belegger die belang hecht aan een goede nachtrust.
Beleggingsdoel en strategie
Je beleggingsadviseur kan je helpen om op basis van jouw wensen en omstandigheden een passende beleggingsstrategie uit te stippelen, en je te helpen om de bijbehorende beleggingsportefeuille samen te stellen. Alles op basis van de risico’s die je bereid bent te nemen, de opbrengst die je hoopt te krijgen en het uiteindelijke doel waarvoor je belegt. Of je het geld ‘hebt liggen’ of dat je elke maand een bedrag opzij zet om mee te beleggen; alles is van invloed op jouw persoonlijke strategie die je samen met je beleggingsadviseur bepaalt.
Olie, onroerend goed of een fonds
Je kunt overal in beleggen. Meest bekend is natuurlijk het beleggen in aandelen: Royal Dutch Shell of ABN AMRO, Nedap of Apple, er zijn er vele. Daarmee valt belastingvrije koerswinst te behalen en de meeste aandelen betalen ook nog een aantrekkelijk dividend, dat wel belast wordt met 15%. Een lachertje dus, voor wie zijn vermogen wil zien groeien zonder heel veel aan de schatkist te hoeven afdragen. Minder lachen is het als de aandelen in waarde dalen, want die kans zit er natuurlijk ook altijd in.
Ook in obligaties kun je beleggen; leningen met een vaste rente en een vaste looptijd. Die rente is op het ogenblik erg laag, en het wachten is op het moment dat de marktrentes gaan oplopen. Dan zullen vastrentende waarden zoals obligaties gevoelige tikken kunnen krijgen. Oppassen dus met staats- en bedrijfsobligaties, zal elke beleggingsadviseur je kunnen vertellen.
Specialisatie of spreiding
Er zijn ook beleggingsfondsen. Sommige gespecialiseerd in een bepaalde bedrijfssector, anderen in onroerend goed, delfstoffen of technologie. Weer andere fondsen richten zich op aandelen van een bepaald land of een regio en ook veel fondsen kennen juist een afgewogen mix van allerlei soorten aandelen en beleggingen, om de risico’s te spreiden. Ook zijn er trackers; fondsen die zich richten op een bepaalde index, zoals die van Amsterdam of New York. Daarmee bereik je ook een mooie vorm van risicospreiding, want die zijn er altijd, met elke belegging in welke vorm ook. De koersen van deze fondsen zijn, net als die van aandelen, dagelijks te volgen via internet of de krant.
Juist omdat er zoveel beleggingsmogelijkheden zijn en juist omdat elke belegger anders is, kan een beleggingsadviseur precies die mogelijkheden selecteren die binnen het profiel van een belegger passen. Maatwerk waar maatwerk vereist is.
Resultaten behaald in het verleden…
Ook je beleggingsadviseur kan je niet behoeden voor koersdalingen of andere averij die je met beleggen kunt oplopen. Wel kan hij de risico’s zoveel mogelijk beperken, al zal dit in de regel ten koste van het rendement gaan. Vanuit zijn ervaring weet hij meer dan wie ook welke valkuilen te ontwijken, en van welke kansen te profiteren. En met zijn kennis weet hij hoe dat tegen zo laag mogelijke kosten te doen. In goede en in slechte tijden. Ook weet hij alles van het afdekken van risico’s door optie-posities in te nemen of gebruik te maken van andere afgeleide financiële producten.
Betrouwbaarheid
Jouw keuze voor een beleggingsadviseur moet een keuze voor een betrouwbare en integere adviseur zijn. Daarbij kun je niet afgaan op een lidmaatschap van een brancheorganisatie of de registratie bij een autoriteit. Die is er simpelweg niet. Wel houdt de AFM natuurlijk een oogje in het zeil maar dat verhoedt niet dat er iets kan gaan. Het zal niet gebeuren dat een adviseur er met het belegde vermogen vandoor gaat, dat staat doorgaans op de beleggingsrekening van de belegger, maar het kan wel dat een adviseur fout adviseert en er daardoor geld wordt verloren. Belangrijk dus om een goede adviseur te kiezen.
Adviseur in Amsterdam
Verder is het fijn als je persoonlijk contact kunt hebben met je beleggingsadviseur Je kunt elkaar in de ogen kijken en je weet wat je aan elkaar hebt. Je kunt afstemmen en bijsturen, rapportages bespreken en prognoses bijstellen. Dit in tegenstelling tot veel online beleggingsmogelijkheden, waar je op zijn best een persoonlijk dashboard krijgt.
Wikipedia over beleggen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:Beleggen
Beleggen in een notendop
Beleggen draait om risico en rendement. Om je daar een beeld van te geven een paar beleggingsvormen onder elkaar:
SpaarrekeningenOok een spaarrekening is een vorm van beleggen, zij het heel passief. Je kunt kiezen tussen rekeningen met een vaste rente of een rente die kan veranderen, rekeningen waarop je geld voor langere tijd vaststaat of waar je direct je geld vanaf mag halen. Allemaal met verschillende voorwaarden en rentetarieven. Echter de laatste jaren is de rente bijzonder laag en haal je, als je de inflatie meerekent, een negatief rendement.
ObligatiesDit zijn leningen door overheden of bedrijven met een vaste rente en een vaste looptijd. Meestal zijn die obligaties verhandelbaar. Dat wil zeggen dat je ze aan iemand anders mag doorverkopen. Het risico is wisselend, omdat niet elke overheid en elk bedrijf even kredietwaardig is. Maar ook hier geldt weer: hoger risico betekent in de regel ook een hoger rendement. De Griekse obligaties tijdens de eurocrisis bijvoorbeeld: hoge rentes maar veel onzekerheid over de terugbetaling.
AandelenIn feite eigendomsbewijzen van bedrijven. Geven meestal recht op winstdeling (dividend) en inspraak in het bedrijf. Maar voor beleggers zijn aandelen vooral interessant doordat de koersen kunnen stijgen. Een goed begrip van het onderliggende bedrijf en de kansen in de toekomst is dan ook belangrijk om een juiste keuze te maken. Aandelen zijn verhandelbaar aan de aandelenbeurs. Gemakkelijk via je online handelsplatform zoals Binck of de Giro.
DerivatenDit zijn afgeleide producten zoals opties en futures. Hiermee gok je op een koersstijging of daling. Deze producten hebben diverse hefbomen en zijn behoorlijk ingewikkeld en risicovol. Dit zijn dan ook de producten bedoeld voor de ervaren belegger of een belegger met een goede adviseur en zeker geen speelgoed voor de beginnende belegger.
GrondstoffenGoud, zilver, koffie, rijst, rogge, varkens, zeldzame metalen en zelfs sinaasappelsap in poedervorm… je kan erin beleggen via de termijnmarkten. Kopen in tijden dat er overvloed is en de prijzen laag zijn, om later te verkopen tegen een hogere prijs wanneer er schaarste is. De boeren en producenten profiteren van een redelijke prijs vooraf, en de belegger profiteert van een betere prijs later. Of niet natuurlijk, want ook deze vorm van beleggen is niet zonder risico.
ValutaMunteenheden stijgen en dalen ten opzichte van elkaar. Door op het juiste moment in de ene valuta te investeren en op het juiste moment die valuta weer inwisselen tegen een andere valuta, dat is het spel van de valutahandel. Je kunt er mooie winsten mee behalen maar ook grote verliezen op lijden.
Onroerend goedBeleggen in stenen, in gebouwen, winkels, woningen, havens, bouwland, bungalowparken en wat niet meer. Je ziet waarin je belegt en je weet dat al het onroerend goed de komende jaren in waarde zal stijgen. Daarnaast zijn er inkomsten uit verhuur. Een aantrekkelijke beleggingsvorm op het eerste gezicht, maar zijn we de huizen- en onroerend goedcrisis van enkele jaren terug alweer vergeten?
Risico versus rendementHoog rendement wil iedereen wel, grote risico’s lopen niet. Zet je je geld op een spaarrekening, dan levert het je weinig rendement op, maar tot € 100.000,- loop je geen enkel risico. Kies je een relatief veilige staatsobligatie, dan levert dat iets meer rendement op maar hard gaat het nog steeds niet. Koop je aandelen, dan loop je veel meer risico. Bedrijven kunnen failliet gaan of slecht presteren waardoor de aandelen minder waard worden. Maar gaat het goed, dan kun je met aandelen mooie rendementen halen. De koersen gaan stijgen en er wordt vaak meer winst uitgekeerd. Dus wie bereid is om wat meer risico te lopen, kan gemakkelijk rendementen tussen de 5 en 7% per jaar behalen. Wie zijn aandelen spreidt, dekt zich vanzelf in tegen grote risico’s omdat een ramp bij het ene bedrijf wordt opgevangen door de betere prestaties van de andere bedrijven. Soms is het leven simpel. Kocht je tijdens het hoogtepunt van de eurocrisis een Griekse staatsobligatie, dan liep je enorme risico’s. De kans om je geld kwijt te raken was groot, de potentiële beloning voor wie dat risico wilde lopen was dan ook enorm: 35 tot 50%.
Beleggen is leukDat maakt beleggen niet alleen een manier om je vermogen te vergroten, het is ook een boeiend spel van het afwegen van risico’s en rendementen en het kunnen doorgronden van bedrijven, markten, culturen, de politiek en de nieuwste ontwikkelen. In beleggen komt alles samen. Dat maakt het zo leuk. |